Bescherm jezelf op hoogtes en tijdens warme dagen met verkoelende kleding

KWETSBARE GROEPEN EN BEROEPEN BESCHERMEN TEGEN DE WARMTE

Iedereen krijgt te maken met hittebelasting, zowel privé als zakelijk. Toch zijn er bepaalde groepen binnen de samenleving die hier meer mee te maken krijgen dan anderen. Wie zijn dit? En hoe kunnen zij zich, of u als werkgever, hen, hiertegen beschermen?

 

Kwetsbare beroepen

Strict gezien krijgt ieder beroep te maken met hittebelasting. Maar wanneer we kijken naar beroepen die hier (periodiek) op constante basis mee te maken krijgen, dan is te zien dat in 12% van alle bedrijven wordt gewerkt onder (te) warme omstandigheden. Dit zijn zowel beroepen in de landbouw, bouwnijverheid en industrie als in de dienstverlening. Een aantal beroepen die hieronder vallen zijn:

  • Bakkers.
  • tuinmannen.
  • bouwvakkers.
  • arbeiders in de papier-, staal- en glasindustrie, brandweermannen, wet handhavers, wegmedewerkers, logistieke medewerkers en vrachtwagenchauffeurs.

 

Kwetsbare groepen

Naast dat er kwetsbare beroepen zijn, zijn er ook kwetsbare groepen. Dit zijn mensen die een groter risico hebben op gezondheidsrisico's als gevolg van hittebelasting. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen over het algemeen meer last hebben dan mannen van de warmte. Daarnaast blijkt dat mensen die aan minstens één van de hieronder genoemde stellingen kan voldoen, een groter gezondheidsrisico loopt bij hoge temperaturen.

  • Bij zwangerschap.
  • Mensen met een slechte conditie.
  • Mensen met een extreem laag gewicht (gemiddeld onder de 50kg).
  • Mensen met een hoog vetgehalte.
  • Mensen met hart- en vaatziekten.
  • Mensen die geneesmiddelen gebruiken.

 

Hoe een ieder te beschermen?

Om uzelf, of uw personeel te beschermen tegen de gevaren van hittebelasting is het belangrijk om een goede RI&E te hebben. Daarnaast zorgt het maken van een hitteplan waarin staat welke acties wanneer genomen worden ervoor dat medewerkers binnen uw organisatie weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op het warme weer en het werk. Daarnaast kunnen kortere werkdagen en meer pauzes bijdragen aan het herstel van het lichaam tijdens warme dagen.

Het dragen van verkoelende kleding kan helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van de medewerkers. Hierdoor kan een medewerker langer/productiever werken zonder dat dit ten kosten gaat van de gezondheid.

 

DISCLAIMER: Deze blog dient niet als medisch, wettelijk of juridisch advies te worden beschouwd in welke vorm dan ook. De informatie gedeeld in dit blog is uitsluitend ingewonnen uit de vermelde bronnen, deze zijn terug te vinden in de bronvermelding hieronder. Heeft u vragen over over de inhoud? Neem dan contact op met een specialist of stuur ons een mail waarna wij u naar de juiste persoon kunnen doorverwijzen.

 

Takaisin blogiin

GRATIS EBOOK: WARM BLIJVEN IN DE WINTER: PRAKTISCHE TIPS EN TRICS OM WARM TE BLIJVEN IN DE WINTER

Ontdek hoe je de kou kunt verslaan met deze handige tips en trics om je warm te houden in de winter.

Nu downloaden

Aangeraden Producten