Stay safe tijdens het werk en verkoel jezelf bij warm weer.

ARBEIDSRISICO'S BIJ EEN ONJUIST BINNENKLIMAAT

Zoals in voorgaand blog is beschreven krijgen bedrijven steeds meer te maken met de gevolgen van hoge en lage temperaturen tijdens de werkzaamheden. Ook het binnenklimaat is een factor die een significante rol speelt. De gevolgen hiervan hebben een negatieve invloed op de gezondheid en prestaties van de werknemer, zo ook van uw bedrijf. In dit blog zoemen we verder in op wat de gevolgen zijn van een onjuist binnenklimaat.

 

Arbeidsrisico's bij een onjuist binnenklimaat

Hoofdpijn, geïrriteerde ogen, een droge mond, verkoudheid, allemaal klachten waarbij het binnenklimaat de boosdoener kan zijn. Deze klachten kunnen zich net als een virus, zoals Covid-19, snel verspreiden wanneer het binnenklimaat niet optimaal is. Daarnaast heeft het thermisch binnenklimaat (m.a.w. de temperatuur binnen) op de werkplek invloed op de comfort en productiviteit van uw werknemers. Dit kan in extreme gevallen leiden tot onomkeerbare gezondheidsschade.

 

Wettelijke verplichtingen

In het algemeen moeten gebouwen minimaal voldoen aan de eisen van klimaatklasse C. Echter bij nieuwbouw en verbouw bent u wettelijk verplicht te voldoen aan klimaatklasse B. Klimaatklasse B is ook de minimaal geadviseerde klimaatklasse om aan te voldoen. Voor het thermisch klimaat ziet dit er als volgt uit:

 
  A Hoog B Midden C Laag

 

Enkel Kantoor

Winter

Zomer

22,0oC  ± 1,0

24,5oC  ± 1,0

22,0oC  ± 2,0

24,5oC  ± 1,5

22,0oC  ± 3,0

24,5oC  ± 2,5

 

Open Werkplekken

Winter

 Zomer

22,0oC  ± 1,0

24,0oC  ± 1,0

22,0oC  ± 2,0

24,5oC  ± 1,5

22,0oC  ± 3,0

24,5oC  ± 2,5

 

Vergaderplek

Winter

 Zomer

22,0oC  ± 1,0

24,5oC  ± 1,0

22,0oC  ± 2,0

24,5oC  ± 1,5

22,0oC  ± 3,0

24,5oC  ± 2,5

 

Vuistregel 

Wanneer het heel warm is, of juist heel koud, is het belangrijk passende maatregelen te treffen. Artikel 6.1 van het Arbobesluit geeft aan dat temperatuur geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Aangezien de wet geen vaste waardes voorschrijft is er een algemeen geaccepteerde vuistregel (let op: dit is dus geen wetgeving). Deze vuistregel ziet er als volgt uit"

  1. In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26ºC.
  2. Bij temperaturen boven de 26ºC is er sprake van een extra lichamelijke belasting en moet de ondernemer denken over maatregelen.
  3. Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28ºC.
  4. Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26ºC. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25ºC.
  5. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25ºC. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23ºC zijn.

Baten & lasten

Uit onderzoek is gebleken dat de kosten per werknemer gemiddeld €3600 per jaar bedragen bij een slecht binnenklimaat. Zo heeft het binnenklimaat  van een productiefaciliteit een aanzienlijke invloed op het comfort en dus de productiviteit van de medewerkers. Echter geldt dit ook in andere branches zoals in de (financiële) dienstverlening. Hierbij kan een aangenaam binnenklimaat de productiviteit en de opbrengst verhogen met 10-15%. Door technische en organisatorische maatregelen te nemen kan het thermisch binnenklimaar worden verbeterd.

 

DISCLAIMER: Deze blog dient niet als medisch, wettelijk of juridisch advies te worden beschouwd in welke vorm dan ook. De informatie gedeeld in dit blog is uitsluitend ingewonnen uit de vermelde bronnen, deze zijn terug te vinden in de bronvermelding hieronder. Heeft u vragen over over de inhoud? Neem dan contact op met een specialist of stuur ons een mail waarna wij u naar de juiste persoon kunnen doorverwijzen. 

Terug naar blog

GRATIS EBOOK: WARM BLIJVEN IN DE WINTER: PRAKTISCHE TIPS EN TRICS OM WARM TE BLIJVEN IN DE WINTER

Ontdek hoe je de kou kunt verslaan met deze handige tips en trics om je warm te houden in de winter.

Nu downloaden

Aangeraden Producten