Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de intense kou?

Wat is kou?

Mensen en organisaties hebben te maken met koude (werk)omgevingen. Het is daarom belangrijk om het lichaam warm te houden om onveilige situaties en gezondheidsklachten te voorkomen. Maar wanneer spreken we over kou? En welke factoren spelen hierin mee? In dit blog lees je hier meer over.

Wat is kou?

Het menselijk lichaam kan alleen goed functioneren als de lichaamstemperatuur rond de 37°C is. Als het lichaam de temperatuur niet meer op peil kan houden, heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid. Bij een temperatuur onder de 35ºC is er spraken van onderkoeling

  • Bij een lichaamstemperatuur onder de 33 °C vermindert het bewustzijn en neemt de kans op ongelukken toe.
  • Bij een lichaamstemperatuur onder de 30 °C bestaat het risico op hartritmestoornis.

Onderkoeling kan leiden tot blijvende gezondheidsschade. Elk jaar belanden mensen in het ziekenhuis en overlijden mensen aan onderkoeling.

Bij een omgevingstemperatuur onder de 15 °C kunnen de handen niet meer goed gebruikt worden en moet beschermende kleding al beschikbaar zijn. Dit is vervelend en kan gevaarlijk zijn doordat er minder nauwkeurig wordt gewerkt.

Wat veroorzaakt kou?

Niet alleen de temperatuur zegt iets over kou, ook de luchtverplaatsing (tocht of wind) speelt een belangrijke rol. Luchtverplaatsing laat een vochtige huid sterker afkoelen of blaast het lucht isolatielaagje weg door de kleding heen. Hierdoor koelt het lichaam extra af. In dit geval is het beter om niet over de luchttemperatuur te spreken maar over de gevoelstemperatuur. Via gestandaardiseerde methoden zoals de Wind chill index is de gevoelstemperatuur te berekenen. Zie hier een overzicht in onderstaande afbeelding.

Overzicht van de temperatuur met de invloed van wind

De vermelde gevoelstemperatuur geldt voor een gezond, volwassen en wandelend persoon van gemiddelde lengte. De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid.

De zon speelt geen rol in de berekeningsmethode. Maar bij zonnig weer voelt het minder koud aan dan de berekende gevoelstemperatuur doet vermoeden. Ook wanneer je met de wind in de rug wandelt, voelt het minder koud aan.

 

Takaisin blogiin

GRATIS EBOOK: WARM BLIJVEN IN DE WINTER: PRAKTISCHE TIPS EN TRICS OM WARM TE BLIJVEN IN DE WINTER

Ontdek hoe je de kou kunt verslaan met deze handige tips en trics om je warm te houden in de winter.

Nu downloaden

Aangeraden Producten